top of page

Дентални импланти

8003967.png

д-р Атанас Николов / 25.10.21 

LLOGO.png
2560px-Zimmer_Biomet_logo.svg.png

Какво са денталните имплнати?

 

Денталният имплант на практика представлява заместител на естествения зъбен корен. Има цилиндрична форма и резба, наподобяваща тази на винт. Изработват се от титаниеви сплави и се поставят в предварително оформени отвори в костта, позиционирани прецизно точно на мястото, предвидено за зъба. Още с поставянето на импланта в костта, той стои стабилно в нея. С времето костта около импланта се разраства и контакта с микроскопично грапавата имплантна повърхност става плътен и здрав.

Straumann.png

Могат ли имплантите да се използват винаги за заместване на липсващ зъб?

 

Това зависи от състоянието на челюстната кост. Денталният лекар проверява дали има необходимото количество кост чрез анализ на образа, получен от рентгеново изследване. Ако няма достатъчна по обем здрава костна тъкан, поставянето на имплант не би могло да се осъществи без предварителното аугментиране на костта.

product-gallery-tapered-pro.png

Коклко време ще издържи импланта?

 

След като се установи, че импланта и заобикалящата го тъкан е здрава, а зъбната коронка е правилно адаптирана, дълготрайността на възстановяването зависи от домашните грижи, които се полагат, както и от редовните контролни прегледи. Когато се спазват всички препоръки, денталните импланти могат да издържат много години. Коронките, монтирани върху импланти, би могло да имат нужда от поправки, подобно на конвенционалните коронки и мостове.

Колко зъби могат да бъдат поддържани от имплант?

 

Ако липсва само един зъб, то един имплант е достатъчен. Когато броят на липсващите зъби е по-голям, това не винаги означава, че има нужда от един имплант за всеки зъб. Точният брой необходими импланти е строго индивидуален и може да бъде определен единствено след анализ от дентален лекар.

Implant-Supported-Bridge-Model.jpg

Каква е процедурата по поставяне на имплант?

 

Лечението обикновено се разделя на 2-3 етапа, като всеки включва няколко посещения.

Предоперативен етап - преди поставянето на имплантите, са необходими рентгенови изследвания и взимане на отпечатък. Те са необходими на хирурга за създаването на най-добрият лечебен план.

Операция - в този етап се извършва поставянето на имплантите в костта. Това става под местна упойка. След разкриване на костта, внимателно се изработват отвори, в които се поставят имплантите. Следва зашиване на раната. След една седмица конците се премахват и импланта остава закрит от венеца за поне 3 месеца. След този период се извършва лека операция за откриването им.

Възстановяване със зъбна коронка - този етап се извършва в няколко посещения. Включват снемане на отпечатък, изпробване на частите, необходими за възстановяване на зъба и финално възстановяване. Общо, лечението може да продължи до 6-12 месеца.

products-instruments-tsk4000.png

Какви са рисковете?

 

Има малък риск имплантът да не срасне добре с костта и да не може да бъде използван. Този риск е по-голям при някои хора с определени рискови фактори. Този риск ще бъде анализиран и обсъден по време на първата фаза от лечението.

Поставянето на имплантите е свързано с хирургична намеса, която може да доведе до болезненост, подуване, кървене или синини. Дискомфортът може да бъде контролиран с обикновени обезболяващо (пр. Paracetamol, Ibuprofen) и обикновено трае няколко дни.

Има малка вероятност с времето отделни части от импланта и коронката, поставена върху него, да се разхлабят или изтрият. Ако това не бъде коригирано скоро, то има шанс от усложнения.

dental-implant-model.webp
bottom of page