top of page

Циркониеви коронки

8003967.png

д-р Атанас Николов / 16.07.2023 

Защо да изберем цирконий?

Зъбните коронки от цирконий предлагат няколко предимства, които допринасят за тяхната популярност като опция за възстановяване на зъбите. Ето някои от основните предимства на циркониевите зъбни коронки:

 

1. Устойчивост: Циркониевите коронки са известни със своята изключителна здравина и издръжливост. Те са силно устойчиви на отчупване, напукване и износване, което ги прави подходящи както за предни, така и за задни зъби.

 

2. Естетика: Циркониевите коронки имат естествен външен вид, който много наподобява естествените зъби. Те са полупрозрачни и могат да бъдат съчетани по цвят, за да се слеят безпроблемно с околните зъби, осигурявайки отлична естетика и безпроблемна усмивка

3. Биосъвместимост: Цирконият е биосъвместим материал, което означава, че е съвместим с човешкото тяло и не предизвиква алергични реакции или неблагоприятни тъканни реакции. Това прави циркониевите корони подходящи за хора с алергии или чувствителност към метали.

 

4. Консервативна подготовка на зъбите: Циркониевите корони изискват минимална подготовка на зъбите в сравнение с някои други видове корони, запазвайки повече от естествената зъбна структура. Този консервативен подход може да помогне за поддържане на цялостното здраве на зъба.

 

5. Дълготрайност: С подходяща грижа и поддръжка, циркониеви коронки могат да издържат много години. Тяхната отлична издръжливост и устойчивост на износване допринасят за техния дългосрочен успех като дентално възстановяване.

shutterstock_123309103.jpg

Видове циркониеви коронки?

Коронките, изработени от цирконий, се делят на две групи.

 

Първият вид представлява кепе (основа), изработено от циркониев диоксид, който замества метала при металокерамичните коронки. Тази основа е изключително здрава, което я прави подходяща и за задни зъби, където силите са много по-големи. Върху тази основа се нанася ръчно керамика, с които се постига изключителна естетика, напълно неразличима от естествен зъб по цвят, прозрачност и форма. 

1606124183.jpg
Top-Materials.png

Вторият вид се изработват само от циркониев диоксид. При тях няма допълнително нанасяне на керамика. Изработват се по съвременна технология, наречена CAD/CAM (computer aided design/computer aided manufacturing). Суровият материал пристига под формата на дискове или блокчета, които се поставят в специални машини, които ги фрезоват с микроскопична точност. След това коронките се подлагат на процес, наречен синтероване, за да достигнат своята максимална здравина. Модерните материали на база цирконий се произвеждат с предварително разделени слоеве с различен цвят, което позволява постигане на добра естетика, дори без нанасяне на керамика. 

Кога използваме циркониеви коронки?

Възстановяването на зъби с коронки може да се наложи в случай на силно разрушени от кариес зъби, отчупване на голяма част от коронката на зъба, изтриване и други състояния. Когато липсва зъб, може да бъде изработен мост, който да се задържа към съседните зъби чрез обвивни коронки. 

Има ли ограничения?

Важно е да се отбележи, че докато циркониевите корони имат многобройни предимства, изборът на материал за короната зависи от различни фактори. Най-добре е да се консултирате със специалист по дентална медицина, за да определите най-подходящия вариант за вашите специфични стоматологични нужди.

Недостатъци

Основният недостатък на циркониевоте коронки е тяхната висока цена. Тя се дължи на сложната методика и скъпоструващата апаратура, която е необходима за тяхната изработка. Цената на суровия материал също е значително по-висока от тази на материалите за изработка на конвенционални коронки.

Image by Kamal Hoseinianzade
bottom of page