top of page

Алайнери

8003967.png

д-р Благой Николов / 19.07.2023 

Logo-Smilers-Vert-RVB-Fond-plein.png
DENTALIGN_logo_vector_light-1024x487.png.webp

Какво представляват алайнерите?

Алайнерите са комфортно и ефективно ортодонтско лечение, което ще подреди зъби Ви за няколко месеца. Представляват почти незабележими прозрачни шини, изработени индивидуално за всеки пациент. Това означава, че усмивката на пациента няма да бъде загрозена от метални дъги и скоби. Алайнерите могат да бъдат сваляни по време на хранене, което улеснява поддръжката и подобрява комфорта по време на лечението. Не нарушава оралната хигиена и не създава условия за развитието на различни орални заболявания.

bigstock-Clear-Aligner-Dental-Night-Gua-463488851-1080x675.jpg

Алайнерите могат да бъдат използвани за лечение на различни случай на:

- струпване на зъби - когато те се застъпват

- завъртени зъби

- зъби с неправилен наклон

- диастеми и треми - разстояние между зъбите

Как протича лечението?

Лечението започва с първичен преглед. Ще Ви запознаем със системата и нейните предимства. Ще обсъдим и анализираме вашата захапка, планът на лечение и всичко, което Ви интересува.

Ако решите да започнете лечение с дентални алайнери, ще направим кратка фотосесия и ще вземам отпечатъци от зъбите Ви, необходими за детайлен анализ и последващата изработка на алайнерите. Те ще бъдат цифровизирани посредством 3D технологии. На база тези модели ще бъде изработена 3D дигитални модели на вашите зъби в края на лечението.

step_2-418cef5de25ead3f1167da21baec8522cc8a5ef0f57fa44d7cfe01544432b358.png

Следва изработен индивидуален лечебен план с помощта на дигитална 3D технология. След одобрението на пациента, дигиталните модели се изпращат към производствен отдел и се изработват алайнерите.

След изработката им, денталните алайнери се предават на пациента. Лечението включва няколко етапа. Всяка стъпка съдържа 3 броя шини - мека, средно мека и твърда. Всяка от тях се носи около 1 седмица. След това се пристъпва към следващата по твърдост. Лечението често включва повече от 1 стъпка. За да бъдат ефективни, шините трябва да бъдат носени максимално дълго. Точният брой часове ще бъде обсъден със вашият стоматолог.

За съжаление, често след приключване на лечението, зъбите имат тенденция да се връщат към позицията, която са заемели преди лечените. За да предотвратим това, след приключване на лечението с дентални алайнери се изработва една последна шина, която се носи само вечер и има за цел задържането на зъбите в правилната им позиции.

Въпроси и отговори

Колко струва лечението с дентални алайнери?

Тъй като всеки случай е различен и се нуждае от различен подход и брои стъпки, цената може да варира. Конкретната цена може да бъде определена само след преглед и анализ.

Денталните алйанери пречат ли на говора?

Индивидуалните шини са изработени така, че да пасват точно и сигурно на вашите зъби. Това им позволява да не се движат по време на говор и така да не му пречат. Дори и да има леки затруднения с изговарянето на някой звуци, то обикновено са само в началото на лечението и бързо изчезват.

 

Пречат ли на храненето?

Не, тъй като могат лесно и бързо да бъдат свалени преди консумация на храни и напитки. Така се спестява един от големите минуси при лечение с конвенционалните брекети, а именно нуждата от избягване на някои храни, както и задържането на остатъци по брекетите.

Наложително е алайнерите да бъдат свалени преди всяко хранене, особено при консумация на горещи храни и напитки!

Грижи по време на лечение с алайнери

 

Въпреки, че денталните алайнери са най-удобна форма на ортодонтско лечение, те налагат полагането на определени грижи. Вашият стоматолог ще ви даде специални инструкции как да носите и поддържате вашите шини.

Те включват:

- Носене на шините поне 20 часа на ден за постигане на оптимални резултати

- Сваляне на шините при миене не зъбите и хранене. Абсолютно задължително е те да бъдат премахнати при прием на горещи храни и напитки

- Поддържане на алайнерите чисти, като се почистван с четка по начин, обяснен от вашият стоматолог

- Ще ви бъде дадена кутийка, в която да съхранявате алайнерите, когато те са извън устата.

b04d6f_f5f0b2360e1f4a86aad5a972ace423b5~mv2.webp
bottom of page