top of page

Избелване

8003967.png

д-р Алексина Николова / 16.07.2023 

opalescence_pf_logo.png

Избелването на зъбите е популярна козметична стоматологична процедура, насочена към изсветляване на цвета на зъбите и подобряване на външния им вид. Ето някои ключови точки относно избелването на зъбите:

 

1. Процедура: Избелването на зъбите може да се извърши в стоматологичен кабинет от зъболекар или у дома с помощта на избелващи комплекти или продукти, препоръчани от дентален специалист. Лечението в кабинета включва прилагането на избелващ агент и изолиране на меките тъкани в устата със специални средства. Комплектите за домашно избелване обикновено се състоят от изработени по поръчка шини и избелващ гел, който се нанася върху зъбите.

opalescence_boost-800x800.jpg

2. Видове петна: Избелването на зъбите е ефективно при лечение на определени видове петна. То е най-успешно при премахване на повърхностни петна, причинени от храна, напитки (като кафе и чай), тютюн и стареене. То може да бъде по-малко ефективен при по-дълбоки петна, причинени от фактори като лекарства или зъбна травма. В тези случай се използват специално създадени за целта процедури и медикаменти.

 

3. Резултати: Избелването на зъбите може значително да изсветли цвета на зъбите, но резултатите могат да варират в зависимост от индивидуалните фактори като първоначалния цвят на зъбите и вида на третираните петна. Постигнатата степен на избелване обикновено е временна и може да са необходими периодични корекции за поддържане на желаните резултати. Ефектът от избелването трае различно време в зависимост от навиците на пациента, обикновенно няколко години.

4. Чувствителност: Някои хора може да изпитат временна чувствителност на зъбите по време или след процеса на избелване. Тази чувствителност обикновено отшумява в рамките на няколко дни. Важно е да следвате инструкциите, предоставени от вашия зъболекар или производителя на избелващия продукт, за да сведете до минимум потенциалната чувствителност.

 

5. Съображения: Избелването на зъби може да не е подходящо за всеки. Важно е да си направите стоматологичен преглед и консултация, преди да се подложите на каквото и да е избелващо лечение. Вашият зъболекар може да оцени вашето орално здраве, да определи причината за оцветяването на зъбите и да препоръча най-подходящата опция за избелване за вас.

 

Не забравяйте, че избелването на зъбите е козметична процедура и е от съществено значение да поддържате добри практики за орална хигиена, включително редовно четкане, почистване с конец и стоматологични прегледи, за да поддържате зъбите си здрави и да поддържате дълготрайни резултати.

teeth-whitening-BA-Copy.jpg
bottom of page